Om at afholde smagninger Du kan finde mange steder der afholder smagninger og foredrag, og hvis du har lyst kan du også booke Qualityworld til at afholde en smagning, eller du kan købe billet til en af de mange åbne smagninger vi afholder (læs mere på www.smagninger.dk) Du kan dog også sagtens selv afholde en smagning for dine venner og familie, arbejdskollegaer eller andre interesserede – og her prøver vi at give et par gode råd, der måske kan hjælpe dig igennem din første smagning. Start med at gøre dig klart hvem du skal holde smagningen for – og dermed hvilket niveau du forventes at præsentere informationerne på. Der stilles selvfølgelig forskellige krav til din præsentation og viden, afhængigt af om du holder for begyndere der vil have en overordnet introduktion, eller om det er garvede entusiaster der selv rejser og besøger destillerier og producenter verden over. Find et tema og sæt dig ind i det pågældende område. Du kan finde bjerge af informationer på internettet, ligesom der også eksisterer tusindvis af bøger om alle former for spiritus. Du er altid velkommen til at besøge Qualityworld i vores åbningstid og bruge vores omfattende bibliotek. Temaet kan være alt fra ønsket om at smage 5 flasker der hjemkøbt ved sidste rejse til ’rundtur i Skotland’, ’verden rundt’, ’fadlagret spiritus og de mange typer’, ’Islay og de røgede whiskyer’, ’lagringens betydning for smagen’, ’hvordan man dufter og smager’ osv. osv. Kun fantasien sætter grænser. Vælg dine flasker så det passer til dit tema (eller vælg dit tema så det passer til dine flasker) og sæt dig ind i ’historien’ for den pågældende flaske og evt. den aftapper og det destilleri den kommer fra. Forsøg altid at komme ’bag scenen’ – dvs. lad være at tage alt marketingsvrøvlet fra bagside etiketten for gode varer. Hvis det lyder som hokus-pokus, så er der en rimelig stor sandsynlighed for at det er ren vrøvl. Fastlæg rækkefølgen af de flasker der skal smages – dette gøres ved at åbne alle flasker og dufte til dem, og på basis af duften opstilles den rækkefølge du mener er bedst. Herefter smager du et lille nip af flaskerne i den rækkefølge du har valgt, for at se om de alle kommer til sin ret. Generelt bør du starte med de lette og friske/elegante flasker og så tage de tunge, stærke, sherry og røgede flasker senere. Du kan også bruge en pause til at få mulighed for at starte en ny rækkefølge for de lidt friskere smagsløg. Bemærk det er ikke altid en god ide at gemme den ældste eller dyreste flaske til sidst – nogle gange drukner den og du får ikke den ’luksusoplevelse’ som du havde forventet. Sørg for at have de rigtige glas til rådighed, og i rigelige mængder. Sørg for kander med vand, sugerør eller pipetter til at dryppe dråber med vand i glasset. Hav evt. en bid brød eller andet klart – men vær opmærksom på hvad du vælger og hvordan det påvirker smags- og duftesansen. Undgå rygning i lokalet.